BEN JIJ KLAAR VOOR HET DEKSEIZOEN?

BEN JIJ KLAAR VOOR HET DEKSEIZOEN?

 

  1. Selectie ooien: Voor de start van het dekseizoen is het verstandig om kritisch te selecteren in je ooien. Welke laat je opnieuw dekken, en welke dieren doe je weg? Schapenhouders die jaarlijks kritisch selecteren zullen merken dat ze minder gezondheidsproblemen met hun schapen hebben. Doe daarom de volgende ooien dit jaar niet meer bij de ram:
  • Ooien die twee keer of vaker kreupel zijn geweest (dit zijn waarschijnlijk dragers van de rotkreupelbacterie)
  • Ooien met een kapotte speen (controleer nu of beide uierhelften mooi soepel zijn, de uierontsteking kan ook na het spenen zijn ontstaan!)
  • Ooien die voor of vlak na het aflammeren aan het lijfbieden waren (of dochters zijn van ooien die dat deden)

    De gevoeligheid van dieren voor rotkreupel, uierontsteking en lijfbieden (vagina prolaps) is deels erfelijk bepaald. Door deze dieren niet meer te laten dekken, voorkom je dat je extra gevoeligheid voor deze aandoeningen in je koppel 'infokt'.
  1. Zijn de ooien veel te schraal (conditiescore 2,5 of lager)? Overweeg dan om het dekken nog even uit te stellen en voor de dieren bij zodat de conditiescore 3 tot 3,5 wordt. Dit flushen zorgt voor betere bevruchtingsresultaten en een grote ei-sprong. Is de conditiescore 4 of hoger (op een schaal van 5)? Laat de ooien dan nu niet meer afvallen om problemen te voorkomen. Probeer volgend jaar eerder bij te sturen in de voeding zodat de ooien minder vet het dekseizoen in gaan en realiseer je dat te vette ooien minder makkelijk drachtig worden en gemiddeld een iets kleinere worp geven.
  2. Selectie ooilammeren: dekken is mogelijk wanneer de dieren ongeveer 60% van het volwassen gewicht hebben bereikt. Voor ooien rond de 70 kg is dit dus 40 kg. Het laten dekken van te kleine ooitjes leidt vaker tot aflamproblemen, kies er in dat geval voor om de dieren nog een jaar te laten lopen zodat ze beter kunnen uitgroeien.

  3. Mineralenbehoefte gedekt? In de tijd dat er geen krachtvoer wordt gevoerd kunnen hier gemakkelijk tekorten ontstaan. Diverse studies bij schapen laten zien dat de worpgrootte bij ooien met een goede seleniumstatus gemiddeld 0.2-0.5 lam per worp hoger ligt dan bij ooien met een tekort.

  4. Quarantaine ram: voer alleen gezonde dieren aan. Controleer op de afwezigheid van rotkreupel en zet de ram 3 dagen achter elkaar in een voetbad met 10% zinksulfaat om de klauwtjes te ontsmetten. Let erop dat de aangevoerde dieren vrij zijn van schurft en ontworm met wormmiddelen uit twee verschillende groepen om de kans op insleep van resistente wormen op het bedrijf zo klein mogelijk te maken.

Enkele vuistregels om te monitoren tijdens het dekseizoen
Monitor tijdens het dekseizoen de activiteit van de dekram door gebruik te maken van een dektuig of krijt dagelijks het borstbeen in met een merkstift. Zo zie je snel of de ram voldoende actief is en of er niet te veel terugkomers zijn. Een ram die goed actief is dekt in de eerste cyclus van 17 dagen minimaal 90% van de toegelaten ooien. Na 2 cycli is dan minimaal 95% gedekt, met maximaal 10% terugkomers.