HET BLOED: SNELLE KILLER
Bijna iedere schapenhouder krijgt er wel een keer mee te maken: ’t Bloed. Ook wel weeldeziekte, eiwitvergiftiging of enterotoxemie genoemd. Het is een nare aandoening die vooral de opgroeiende lammeren treft. En vaak (maar niet altijd) de fitte, goed groeiende lammeren die ’s morgens nog vrolijk in de wei huppelen en ’s avonds plots dood liggen.
Veroorzaker
De bacterie Clostridium perfringens, type D is de boosdoener. Een normale darmbewoner bij ieder schaap. Als deze bacterie echter de kans krijgt zich explosief te vermenigvuldigen, dan neemt ook de hoeveelheid toxines die deze bacterie produceert explosief toe. En het zijn deze toxines, die uiteindelijk fataal zijn voor het lam. Daarom is behandeling vaak ook zo teleurstellend. En komt deze meestal ook te laat.
Voorkomen is beter dan genezen
Zijn we dan overgeleverd aan deze aandoening? Nee, zeker niet. Voor ’t Bloed geldt bij uitstek: voorkomen is beter dan genezen. Er bestaan zeer effectieve vaccins. De jongste lammeren lopen het grootste risico en bescherm je het beste door ze antistoffen via de biest op te laten nemen. Wij adviseren dan ook om de hoogdrachtige ooien te vaccineren. Als de lammeren geboren uit deze geënte ooien de biest goed hebben opgenomen dan zijn ze 6 tot 12 weken beschermd tegen ’t Bloed.
Niet gevaccineerd: wat nu?
Maar wat te doen als je niet gevaccineerd hebt? En nu toch geconfronteerd wordt met lammetjes die sterven aan ’t Bloed? Vaccineer dan de lammeren zelf zo snel mogelijk! Ze hebben 2 vaccinaties nodig om voldoende beschermd te zijn. En deze bescherming houdt ongeveer 3-4 maanden aan. Daarbij is het ook aan te raden om het rantsoen tijdelijk te versoberen. Het is immers de overdaad aan eiwitten en koolhydraten in de darm die de Clostridium bacterie de kans geeft alles te overwoekeren. Wanneer er krachtvoer wordt gevoerd dan kan dit geminderd worden. Krijgen de lammeren alleen gras te eten schaar ze dan in op een iets hoger gewas. Dit bevat vaak wat meer ruwe celstof waardoor het rantsoen veiliger wordt.