HITTE? GEEN STRESS!

lammeren in warm weer

Oplopende temperaturen, tropische nachten: ook voor schapen zijn dit verhitte tijden. In deze blog 5 aandachtspunten om rekening mee te houden.

  1. Schaduw
    Zorg voor een schaduwplaats. Dit kan bijvoorbeeld met een grote parasol of een platte kar. Verplaats deze wel dagelijks om natte plekken in het land de voorkomen. Deze plekken vormen met dit weer een groot risico voor de overdracht van rotkreupel en bij melkgevende ooien uierontsteking.
  2. Watervoorziening
    Verstrek met dit weer onbeperkt fris drinkwater. Als de waterbakken troebel zijn of een vettig laagje laten zien, maak deze dan schoon. Houd er rekening mee dat schapen met dit warme weer zo 10 liter water per dag drinken!

  3. Vliegenbestrijding
    Een etterige ontsteking van het uier veroorzaakt door een bacterie die wordt over gebracht door vliegen. Zelfs bij gespeende ooien kan hierdoor nog uierontsteking veroorzaakt worden. Deze uierontsteking valt lang niet altijd op, maar volgend jaar bij het aflammeren kun je erachter komen dat er een uierhelft kapot is. Ook is bij warm (en broeierig) weer het risico op myiasis (madenziekte) groot. Behandel daarom ooien én lammeren preventief met bijvoorbeeld Clik, Ectofly of Barricade schaap.

  4. Risico op Haemonchus
    Op veel plaatsen was het voorjaar erg droog. Het iedere 2 a 3 weken omweiden is daarom niet altijd gelukt. Ook zien we dat door de vertraagde grasgroei het op veel plaatsen toch al nodig was om binnen 2 tot 3 maanden weer terug te komen op hetzelfde perceel. Warm weer met af en toe een (onweers)bui is gevaarlijk weer voor haemonchus (de rode lebmaagworm): vanuit de wormeieren ontwikkelen zich op dit moment binnen 2 weken tijd al besmettelijke larven. Bovendien blijven deze lang (tot zeker 3 maanden) besmettelijk. Monitor dus de wormbesmetting door middel van mestonderzoek en bekijk regelmatig de kleur van de slijmvliezen van lammeren en ooien!

  5. Wel of niet scheren?
    Een goede vacht ademt, isoleert tegen de warmte en voert geproduceerde warmte vlot weer af. Of een vacht ademt zie je of deze wat open gaat staan. Dieren met een hele korte, fijn gesloten vacht kunnen dit veel minder. Het licht dus aan het type vacht of de dieren bij deze temperaturen baat hebben om geschoren te worden (mocht dat nog niet gebeurd zijn), of dat het beter is om nog even te wachten. Scheren bij heel zonnig weer verhoogt het risico op verbranding van de huid direct na het scheren. Zorg er in dat geval dus voor dat ze voldoende schaduw hebben. Het is het overwegen waard om de geschoren schapen na het scheren in te sprayen met zonnebrand crème voor baby’s om zonnebrand te voorkomen.