NOG STEEDS CIRCULATIE VAN SCHMALLENBERG VIRUS

NOG STEEDS CIRCULATIE VAN SCHMALLENBERG VIRUS

Ook dit jaar zien we weer afwijkende lammeren waarbij de verdenking sterk wijst in de richting van een Schmallenbergvirus infectie. Het Schmallenbergvirus werd voor het eerst vastgesteld in 2011. Op bedrijven met een vroege start van het aflamseizoen werden toen veel lammeren met aangeboren afwijkingen geboren. Vooral de draaiing in de nek ('torticollis') en te korte onderkaakjes vielen op, net als hele dunne of vergroeide pootjes. Binnen één dracht van een ooi kunnen zowel gezonde als zieke lammeren worden geboren. Het virus wordt net als het blauwtong virus overgebracht door de knut (Culicoides spp.). Afwijkende lammeren kunnen levend geboren worden, maar vaak sterven ze ondanks goede zorg binnen enkele dagen.

Schmallenberg nooit weggeweest
De afgelopen jaren wordt er vrijwel ieder jaar nog wel melding gemaakt van afwijkende lammeren die passen bij een infectie met Schmallenberg. In januari 2017 werd er ook nog daadwerkelijk Schmallenberg virus aangetoond in een lam dat naar de Gezondheidsdienst was opgestuurd voor pathologisch onderzoek.
Op bedrijven waar dit soort lammeren geboren worden valt op dat er ook meer terugkomers zijn dan normaal. Dit past bij een infectie in het eerste gedeelte van de dracht. Wanneer de infectie plaats vindt in het middelste gedeelte van de dracht bestaat de kans op afwijkende lammeren. Omdat we ook afgelopen najaar nog lang warme dagen hadden blijven knutten lang actief en bestaat er dus tot laat in het jaar kans op infecties. Pas als de temperatuur langer dan twee weken onder de 10 graden is verdwijnen de knutten.

Wat kun je er aan doen?
De problemen worden vooral gezien bij dieren die nog niet eerder in aanraking zijn geweest met het virus. Wanneer er afwijkende lammeren geboren worden ten gevolge van het Schmallenberg virus dan zal dit dus vooral zijn bij de 1-jarige ooien. Hebben de dieren eenmaal een infectie doorgemaakt, dan lijkt dit voor langere tijd te beschermen. Er is een vaccin tegen het virus ontwikkeld, maar deze is op dit moment niet beschikbaar op de Nederlandse markt. Preventie van Schmallenberg virus infecties door bestrijding van knutten blijft dan de enige mogelijkheid. Dit zal niet 100% afdoende zijn omdat een enkele vliegensteek de infectie al kan overdragen. Knuttenbestrijding om het risico op infecties te verminderen kan gebeuren met bijvoorbeeld Butox of Ectofly. De beste tijd hiervoor is bij de start van het dekseizoen, om op die manier infecties tijdens de dracht zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Als het warm blijft kan dit na 6 tot 8 weken nog eens herhaald worden. Middelen die specifiek gericht zijn op de preventie tegen maden (zoals Clik) bestrijden knutten niet.